Vi trives med å ha mye å gjøre, men det vi egentlig trenger er en pause.

 

«Hvile kan man gjøre når man er død,» sa kompisen min. Han er en sånn type som har beslutningsevne på nivå med Herkules. Du kjenner kanskje til typen. På overflaten virket uttalelsen hans beundringsverdig, nesten som et bevis på hans vilje og heltemot.

Det er en sannhet. En morbid sannhet.  At når du er død, så kommer du faktisk til å hvile. Men skal vi tro nyere forskning, kommer den evige hvilen kjappere enn du aner om du ikke får hvilt deg nok.

Tidligere i år kom Huffington Post ut med en interessant artikkel som identifiserte flere farer ved søvnmangel. Det innebar en økt risiko for hjerneslag, fedme, diabetes, hukommelsestap og kreft.

”Better sleep Council” avslørte i sin undersøkelse vedrørende søvnmangel, at så mange som 6 av 10 ”søvn-sultne” amerikanere begjærer søvn mer enn sex. Det sier mye, med tanke på vårt sexfikserte samfunn.

Når vi ser på disse resultatene, er det tydelig at noen av oss må bli holdt nede og tvunget til hvile.

Hvile handler om å være en bedre person

Vi lever i et samfunn med distraksjoner for sansene våre overalt. Det er ikke rart vi har vanskelig for å hvile. Noen leser denne artikkelen mens de hører på musikk, sender en SMS eller spiller Candy Crush. Noen har en YouTube-video på avspilling i et eget vindu. Andre har et dusin tabs på vent – skrikende etter oppmerksomhet. 

Noen ganger er ingenting den mest åndelige tingen du kan gjøre. Å gjøre ingenting kan forandre alt. Å være stille og i ro kan gjøre underverker for psyken. Studier har vist at meditasjon (som jeg mener er å sitte i et rom sammen med Gud for å se hvem av oss som snakker først) kan gjøre deg til en bedre person.

Men hvor mange unge kjenner du som mediterer? Det ser ut til at de som kunne trengt stillhet og hvile mest, også er de siste til å praktisere det.

Vi er av den generasjonen som får makk i baken bare vi blir spurt om å sitte i ro. Men får du prøvd deg på meditasjon, er jeg ganske sikker på at du vil prøve det igjen. Det vil gi deg en ro og en følelse av avslapning som minner om når du går tilbake til hotellet ditt etter en lang dag på stranden. Men for deg som frykter stillheten og det å være koblet fra sosiale medier: ta baby-skritt!

Psykolog og forfatter Dr. Larry Rosen oppfordrer folk til hver dag å ta noen minutter bort fra elektroniske duppeditter og sosiale medier, og gå ut i naturen. Det er nikotinplasteret av hvile, men små skritt er bedre enn ingenting. Prøv det! Gjerne nå med en gang om du vil. Alt dette her vil være her når du kommer tilbake.

Hvile handler om å være lykkelig

Dessverre vil noen av oss være travle resten av livet. Det er fordi vi tilber det.  Vi har pakket inn vår identitet i travelhet. Vi likestiller det å være travel med å ha verdi.

I en episode av Seinfeld kommer George Constanza med den geniale teorien om at så lenge han ser irritert ut, så tror sjefen hans at han jobber hardt. Som mye observasjons-komedie, er dette en satirisk kommentar til samfunnet vårt, rik på undertoner.

Vi er et travelt folk. Vi liker det med oss selv. Vi hater det også. Hvis du spør noen om hvordan de har det, er sjansen stor for at du får høre svar som «jeg er opptatt» eller «nå er det helt vilt her.»  Som George Constanza poengterte: vi assosierer det å ha mye å gjøre med irritasjon. Samtidig gir det å være travel oss en følelse av verdi, ettersom vi likestiller det med å være produktiv.

Vi har stolthet i vår travelhet, men vi glemmer at det går utover vår psykiske, emosjonelle og åndelige helse. Vi trenger hvile. Vi trenger å tone ned våre travle aktiviteter og finne  litt fred.

Hvile handler om å leve et bedre liv.

Noen av oss tror at Gud skapte jorden og kosmos i løpet av noen dager. Andre tror det tok milliarder av år. Uansett, Bibelen forteller oss at Gud hvilte. Etter at alt var skapt, tok Gud en velfortjent hvil. Ikke tro at det var fordi den allmektige Skaper trengte det.  Nei, han viste oss et mønster. Han viste oss hvordan vi skulle leve et bedre liv.

Det kan hjelpe oss til å puste ut en gang i blant, hvis vi husker på at Gud ikke nødvendigvis jobber med den samme frenetiske hastigheten som vi gjør. Det er ingen som har mer å gjøre enn Gud. Du aner ikke hva travelt er før du holder hele universet oppe, samtidig som du har oversikt over antall hår på hver enkelt sitt hode. Allikevel finner vi mange steder i Bibelen som omtaler Gud sittende på en trone. Jeg elsker dette bildet. Han sjekker ikke telefonen sin, løper fram og tilbake eller brauter over en bunke med papirer. Han sitter.

Gjør som Skaperen gjorde før deg. Sett deg ned! Skru ned volumet! Skru av duppeditten! Mediter! Hvil!

Av Sean Bess, Freelance journalist i Relevant Magazine, til norsk ved Thomas Gallatin

Les den engelske versjonen her

Comment